vrijdag 21 maart 2014

Periode 3 debat argumenten

Onderwerp debat: Schooluniformen
Onze stelling: Schooluniformen moeten weer verplicht worden op scholen.
Link naar popplet: http://popplet.com/app/#/1748496

(Karima): Beste  publiek,
Wij heten jullie van harte welkom in Onze Debat Show. Wij houden ons debat vandaag over een heel belangrijk onderwerp: namelijk Schooluniformen. We van Het CML (Applaus) En ook een daverend applaus voor groep 2 van Gerrit van der Veen!!! (Applaus)hebben 2 groepen, laten we ze welkom heten. Groep 1
                                                               
Ronde 1 ( Youssra)
Voor: De stelling gaat over uniformen op scholen. Uniformen zijn heel belangrijk omdat met het soort kleding dat je op school draagt  je ook kan zien wat voor school het is. Vroeger droegen ze ook uniformen, er werd toen veel minder gepest dan nu.
Er zijn genoeg mensen in Nederland die geen dure kleding kunnen betalen. Daarom moeten uniformen zeker verplicht worden op scholen. Voor kinderen zelf is het niet leuk als veel van hun vrienden dure kleding draagt, en dat zijn of haar ouders dat niet kunnen betalen. Zij of hij kan zich daarom buitengesloten voelen. Het is dus een erg goed idee om uniformen weer in te voeren. Iedereen draagt het zelfde en niemand hoeft zich zorgen te maken over wat ze dragen, en of het wel mooi genoeg is. Ik vind dat kinderen op scholen een uniform moeten dragen!
In het buitenland weten ze niet anders. Kinderen gaan al jarenlang elke dag in schooluniformen naar school. Voor hun is het de normaalste zaak van de wereld. Schooluniformen zouden ook in Nederland ingevoerd moeten worden. Het lost een heleboel problemen op en het bespaart tijd en geld. Ik ben dus voor de invoering van schooluniformen. Wanneer schooluniformen ingevoerd zouden worden, zou dit een verbetering zijn voor elke school. Aan kleding gaat tegenwoordig erg veel geld op. Wil je erbij horen moet je wel merkkleding dragen. 

Tegen: (Laura)
Ik ben heel blij om met dit debat mee te doen. Het is een hele belangrijk onderwerp en ik ben het oneens met de stelling. Ik vind dat scholen uniformen niet verplicht moeten worden.
Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Je moet er zelf voor kunnen kiezen wat je aantrekt naar school. Ouders van leerlingen in Nederland kunnen zeker wel kleding betalen. Zodra dat niet kan vanwege geldproblemen zijn er altijd andere manieren om aan kleding te komen, bijvoorbeeld: bij hulporganisaties zoals bij de voedselbank. Ook neem ik aan dat als ouders de school zelf kunnen betalen dat ze kleding ook kunnen betalen. Het is toch belachelijk dat men in deze tijd in deze samenleving nog nadenkt over een schooluniform? Mijn antwoord op de stelling is dus ook: Nee! Het schooluniform mag niet verplicht worden. In Nederland worden een hoop discussies gevormd wat betreft het schooluniform. Allereerst denk ik dat kinderen hun identiteit zullen verliezen. Je kunt je als kind niet meer onderscheiden van de rest. Niet iedereen wilt in een schooluniform gezien worden, denk je nou echt dat een dik meisje in een rok gezien wil worden, nee toch.  Er wordt altijd gezegd dat kinderen trots moeten zijn op wie ze zijn en hoe ze er dus uitzien, waarom zou je er dan uit moeten zien als een ander? Wij zouden hier niet eens over na moeten denken. Een donkerblauwe broek met een rode streep op de zijkant. Een rode blouse en een donkerblauwe spencer met een V-hals. Dit worden je kleren voor de hele week. Elke dag hetzelfde…het schooluniform. Welk kind wilt hier aan denken?




Ronde 2


Voor:  (Tasneem)
Niet elke ouder kan school betalen, daar kan zeker hulp voor worden gevraagd. We zijn hier in Nederland en in Nederland is school verplicht. Betekent dit dat iedereen het ook kan betalen? Nee. Daar kan ook hulp voor gekregen worden. Mensen die heel arm zijn en alleen geld hebben voor bijvoorbeeld eten hebben ook recht op mooie kleding. Maar als we nou allemaal op school een uniform gaan dragen hoeven kinderen die geen geld hebben voor mooie kleren zich daar ook geen zorgen om te maken. Ouders hoeven dan alleen maar 2x per jaar een uniform te kopen. Men zegt dat er niet meer gepest en gediscrimineerd zal worden. ‘Kinderen zullen niet het verschil tussen arm en rijk weten.  
De voordelen van het dragen van een schooluniform
Voor het dragen van een uniform op school zijn een aantal voordelen op te noemen:
- Kinderen worden niet meer gepest om kleding, want elk kind draagt hetzelfde
- Scholen zijn uit elkaar te houden door uniform
- Bij een uitstapje zijn schoolkinderen makkelijk herkenbaar
- Uniformen kunnen vrij goedkoop gemaakt worden, omdat het dan om massaproductie gaat
Dit zijn slechts enkele voordelen die voor het dragen van een uniform op school pleiten. Hiertegenover staan natuurlijk ook nadelen die aangedragen kunnen worden.

Tegen: (Karima)
Ik ben tegen het dragen van uniformen. Het heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Als kinderen een uniform gaan dragen naar school, denk ik niet dat dit helpt tegen pesten. Ze gaan dan iets anders zoeken waar ze iemand mee kunnen vernederen. Kinderen vinden dit nou eenmaal leuk, zolang het niet over henzelf gaat tenminste. Na school wordt het uniform uitgetrokken. Al met al vind ik nog steeds dat het invoeren van een schooluniform in onze maatschappij geen goed idee is. Wat betreft het pesten, misschien word het pesten en discrimineren om kledij minder, maar je kunt ook op een hoop andere vlakken worden gepest. Het kan natuurlijk ook zijn dat iemand helemaal niet van merkkleding houdt en dan gewoon simpelweg draagt wat diegene leuk vindt. Aan wat iemand draagt kun je niet afleiden of iemand rijk of arm is , leerlingen weten heus wel van elkaar of ze arm of rijk zijn. Want ook na school zullen ze elkaar wel eens zien. En wat maakt het nou uit wat voor kleding er wordt gedragen iedereen draagt waar hij of zij zich veilig in voelt.



Mening: Bij het leger en de politie is het belangrijk dat ze een uniform dragen. 
Zo herkennen de mensen elkaar en is iedereen gelijk. Het zou lastig zijn om een politieagent te herkennen als hij geen uniform aan heeft. Sommige scholen hebben daardoor ook een uniform. Zo weten ze welke leerlingen bij welke school hoort. Maar een van de belangrijkste redens om een uniform te dragen zou in Nederland zijn: gelijkheid. In Nederland zijn we erg tegen discriminatie. Als je op school rond kijkt kun je zo zien wie meer geld te besteden heeft. De mensen die minder te besteden hebben, kunnen veel minder geld aan goede en/of mooie kleding besteden. Veel mensen letten op het uiterlijk en op grond daarvan geven ze een mening. Als op school iedereen een schooluniform zou dragen zou je niet meer naar kleding kijken. Ook zou je eerder naar iemand toestappen, omdat je niet weet of diegene veel geld te besteden heeft of niet. Zo word er dus veel minder gepest. 
De nadelen van het dragen van een schooluniform
Een aantal argumenten die aangedragen worden door tegenstanders, wanneer het gaat om het dragen van een uniform op school:
- Kind wordt een uniform opgedrongen, dus geen vrijheid met kleding meer
- Het is naar de smaak van de ouder
- Ouders willen dat hun kind zich onderscheidt van de rest
- Het is niet mooi
- Sommigen zijn ook bang dat een uniform juist duurder is dan het dragen van gewone kleding





Ronde 3
Tegen : (Laura)
Voorstanders denken dat een schooluniform pesten tegen gaat. Maar niet alleen kleding is een van de redenen dat iemand gepest wordt. Het pesten zal minder worden maar nooit helemaal verdwijnen. Ik vind dat als je iedereen in een schooluniform naar school laat komen, je de keuzevrijheid van jongeren onderdrukt, ze kunnen niet kiezen wat ze zelf aan willen. jongeren moeten zichzelf leren kennen, en hoe kan dat nou beter dan je kleding? In je eigen stijl en een leuk kleurtje. Iets dat helemaal bij jou past! Ik denk dat een schooluniform in Nederland niet zou gaan werken. Dit denk ik om de volgende redenen. Er zijn veel verschillende kledingstijlen. Iedereen heeft een andere smaak.
Als je een schooluniform zou gaan invoeren heb je niet meer aan wat je zelf mooi vind, en dat vind ik juist zo belangrijk. Je moet je kunnen onderscheiden van de rest, en dat kan ook door middel van kleren. Als je een schooluniform zou gaan invoeren is dit niet meer mogelijk. Ik denk dat je alleen maar gerespecteerd word als je jou stijl uit door middel van je kleren. Dit is dus een groot nadeel van het invoeren van een schooluniform. Als ik nu de voordelen tegen de nadelen afweeg kom ik tot de conclusie dat het niet zo'n goed idee is om een schooluniform in te brengen, en al helemaal niet in het vrije Nederland.

Voor:  (Youssra)
Natuurlijk zitten er ook voordelen aan het invoeren van een schooluniform. In Nederland is er een groep mensen die een laag inkomen heeft. Dit kan door van alles komen: werkloosheid, ziektewet en noem maar op. Die groep mensen moet zichzelf voorzien in basisbehoeften, en hebben daarom vaak minder geld over om echte merkkleding te kopen. Ook zijn er veel gezinnen waar veel geld verdiend wordt.  Voor het dragen van een uniform op school zijn een aantal voordelen op te noemen:
- Kinderen worden niet meer gepest om kleding, want elk kind draagt hetzelfde
- Scholen zijn uit elkaar te houden door uniform
- Bij een uitstapje zijn schoolkinderen makkelijk herkenbaar
- Uniformen kunnen vrij goedkoop gemaakt worden, omdat het dan om massaproductie gaat

Dus waarom zou het geen goed idee zijn

Periode 3 pitch je tijdschrift

Pitch tijdschrift


1. Wij vinden dat ons tijdschrift moet worden uitgegeven, omdat het goedkoop is.
2. Wij vinden dat ons tijdschrift moet worden uitgegeven, omdat het interessant is voor jongeren
3. Wij vinden dat ons tijdschrift moet worden uitgegeven, omdat het een digitaal tijdschrift is en dus beter voor het milieu want er is geen papier voor nodig. 

donderdag 20 maart 2014

Periode 3 - Reflectie

Reflectie periode 3

Deze periode hebben wij een debat gemaakt met onze stamgroep. Ik vind dat ik wel goed gewerkt heb en mijn groep ook. Mijn werkhouding tijdens de lessen was goed, ik lette op en maakte aantekeningen. Mijn gedrag was ook goed vond ik. De samenwerking in mijn stamgroep ging goed, alleen we hadden iets beter moeten plannen. Mijn cijfers deze periode zijn beter dan de vorige periode maar nog steeds niet goed genoeg. De volgende periode ga ik beter plannen wanneer ik iets ga doen.



Periode 3 - Fictie - Poëzieopdracht

Gedichten van Rick de Leeuw

Gedicht 1

Dit laatste uur

wees maar stil nu
ik heb het al begrepen
wat je zeggen wil
heb jij allang gezegd
het staat te lezen in jouw ogen
mijn lief, het zijn jouw ogen
heel de wereld ligt besloten
in jouw blik

kom eens hier nu
we hebben nog maar even
voor wat ik zeggen wil
zijn woorden niet genoeg
het wordt geschreven door mijn hartslag
het woeste handschrift door mijn hartslag
kom eens hier en luister
naar mijn hart

in dit laatste uur
laat het voor altijd duren
dit laatste uur
alles is vredig
alles is mooi
in dit laatste uur

moed, geluk en wijsheid
brachten ons tot hier
liefde in de schaduw
van het slagveld
moed, geluk en wijsheid
wens me
moed, geul en wijsheid
tot ook deze storm is geluwd


Dit gedicht rijmt niet er is sprake van repetitio wat betekend dat er steeds woorden worden herhaald bijvoorbeeld  in dit stukje in dit laatste uur
laat het voor altijd duren
dit laatste uur
alles is vredig
alles is mooi
in dit laatste uur
, word de hele tijd de zin in dit laatste uur herhaald. Er is sprake van onregelmatige strofebouw, bijvoorbeeld: wees maar stil nu
ik heb het al begrepen
wat je zeggen wil
heb jij allang gezegd

Dit gedicht heeft ook een bepaald ritme , zoals bijvoorbeeld de zinsbouw is overeenkomstig en er zijn opsommingen. Er word hier in dit gedicht vooral nadruk gelegd op IN DIT LAATSTE UUR, wat ook de titel van het gedicht is. Dit is een vrije of dynamische vers, omdat in dit gedicht zijn er geen regels gebonden. De leukste zin uit het gedicht vind ik: liefde in de schaduw
van het slagveld.  Ik vind het wel een mooi gedicht, omdat er steeds word herhaald over in dit laatste uur en dat geeft het gedicht iets moois, maar ik snap het gedicht niet helemaal. 


Gedicht 2

Vanuit de 13u55 Brussel-Amsterdam

boerderijen
met gulle hand
over het oude land
uitgestrooid

een beekje
een hooiberg
een tractor
in de verte
koeien vredig
zonder doel
van het ene hier
naar het andere

op het centraal station
fiets gejat en nee ik heb geen euro
is er gelukkig weinig meer van te merken

Dit is climax, omdat in het begin hebben ze het over de boerderijen in Brussel en op het eind over centraal station in Amsterdam. In dit gedicht is er ook sprake van hyperbool bijvoorbeeld in deze zin: fiets gejat en nee ik heb geen euro, maar je zou natuurlijk nooit voor 1 euro een fiets kunnen kopen. Er gebruik gemaakt van beeldspraak Bijvoorbeeld met gulle hand. Daarmee bedoelden ze natuurlijk niet een hand die echt gul is maar land want veel op groeit zoals graan enzo. Ik vind dit best wel een grappig gedicht, omdat het beeld over Brussel en het beeld over Amsterdam is heel erg verschillend, want in Brussel zijn er mooie boerderijen en in Amsterdam worden fietsen gestolen. De mooiste zin uit het gedicht vind ik: met gulle hand over het oude land omdat het rijmt.



Periode 3 - Fictie - Filmpje 'why I love this book'





Video why i love this book. 

Periode 3 - Woordenschatschrift 70 woorden + betekenis + zin + bron

Periode 3 - Woordenschatschrift 70 woorden + betekenis + zin + bron


Zwart= woord + betekenis

Roze= Zin
Groen= Bron

1.Xantippe=een boosaardige vrouw.
Mijn moeder is zeker geen xantippe, ze is de aardigste vrouw op de wereld. -----> Sprookjesboek
2.Quasi wetenschappelijk=doen alsof iets wetenschappelijk is.
In het laboratorium mogen de laboranten niet quasi wetenschappelijk doen anders worden ze ontslagen. -----> scheikunde boek
3.Quasi=niet echt/doen alsof. 
Wij doen altijd alsof we luisteren daarom vindt de juf het woord quasi bij ons passen. -----> scheikunde boek
4.Zeefdruk=techniek om te tekenen/schrijven in kleuren over te schrijven.
De zeefdruk van Patrick was erg mooi gelukt, omdat hij zulke mooie kleuren heeft gebruikt. -----> art opdracht
5.Polygamie=huwelijk met meer dan één partner tegelijk.
Deze man zit in een polygamie, hij moet 3 vrouwen onderhouden. -----> leesboek
6. Suïcide=zelfmoord. 
Zij pleegde suïcide, want alles werd haar te veel. -----> artikel
7.Polytheïsme=het vereren van meerdere goden.
In het hindoeïsme is er sprake van Polytheïsme -----> geschiedenis boek
8.Pommades=haarzalf.
Ik gebruik pommades voor mijn haar het werkt heel goed. -----> haarproduct
9. Mondjesmaat=nauwelijks
Wij hebben mondjesmaat uitleg gekregen over spelling. -----> leesboek
10.Quarté Mainz=piano stuk voor 4 handen.
Wisten jullie dat je met een Quarté Mainz piano kan spelen met z'n vieren. -----> Frans opdracht
11. Bekocht=een slechte koop gedaan hebben.
Ik heb vandaag een bekocht gedaan, ik heb een hele lelijke broek gekocht. -----> tv programma
12.Pierrot=een wit geschminkte(toneel) figuur.
In dit toneelstuk kwamen 2 pierotten voor, ik dacht dat het miemspelers waren. -----> advertentie
13.Toxicoloog =leer van de giftige stoffen.
Bij scheikunde studeer je ook toxicoloog. -----> scheikunde boek
14.Quaestor=Romeinse ambtenaar.
In Rome zijn veel Quaestoren, dat zijn ambtenaren. -----> geschiedenis boek
15.Haute couture=Exclusieve vrouwen/dames mode/kleding.
Er was een uitverkoop bij de winkel om de hoe voor Haute couture, er kwamen heel veel vrouwen op af. -----> Reclame folder
16. Quorn=een vlees vervangend product.
Vegatariërs eten geen vlees maar wel quorn, dat lijkt heel erg op vlees maar is het niet. -----> advertentie over vegaburgers 
17.Neokolonialisme=nieuwe streun na een koloniale overheersing.
Indonesie kreeg geen steun na de koloniale overheersing. -----> Geschiedenis boek
18.Poneren=het uiten van je mening.
Ik vind dat iedereen in Nederland zijn mening mag poneren. -----> nieuws
19.Bijouterie=een sieraden winkel.
Er is afgelopen week een bijouterie beroofd, er is voor meer dan 10.000 euro aan sieraden gestolen. -----> opsporingsverzocht
20.Rabbi=joodse godsdienst leraar
Op mijn basisschool kregen wij godsdienst van een rabbi die uit israel komt -----> boek over godsdiensten
21.Tuberculose=ziekte die alle organen aantast.
Er lag een man in het ziekenhuis met tuberculose, hij overleed na een paar dagen, omdat een paar organen buiten werking waren gesteld. -----> Victorious
22.Wonderolie=zeer sterk laxeermiddel.
Het wondermiddel heeft heel erg geholpen voor de verstopping in zijn darmen. -----> Etos folder
23.Windbuil=een opschepper.
Ik haat windbuilen als ze dan eindelijk iets hebben gaan ze ermee pronken. -----> verhaal over opscheppers
24.Wouw=een roofvogel(best wel een grote roofvogel.)
Ik zag vandaag een wouw en kreeg de schrik van mij leven, de grootste vogel die ik ooit heb gezien. -----> national georgraphic tijdschrift 
25.Terrine=soepkom.
Soep drink je in een terrine. -----> Kook programma
26.x-aantal=een willekeurig aantal.
Bij dit onderzoek waren een x-aantal mensen geselecteerd. -----> wiskunde boek
27.Oecumenisch=strevend naar eenheid tussen alle christelijke kerken.
Veel christelijke priesters streven naar Oecumenisch tussen de kerken.   -----> boekje met kerken
28.Wrok=bittere haat.
Er heerst een wrok in deze wereld. -----> leesboek
29.Confectie=in voorraad gemaakte kleding
Winkels hebben altijd confectie nodig als ze kleding inkopen die heel erg gewild is. -----> aardrijkskunde boek
30.Harpist=Iemand die de harp bespeeld.
Mijn tante is een harpist en ze wil mij ook harp leren spelen. -----> Leesboek
31.Hectisch=Wild of/en chaotisch.
Het feest was heel hectisch we dansten net als beesten. -----> nieuws
32.Platonisch=liefde zonder lichamelijk verlangen(of vriendschap)dus een relatie.
Ik en mijn beste vriend zijn platonisch met elkaar. -----> ik zag het woord toen ik een verhaal aan het lezen was.
33.ex aequo=gelijk.
Iedereen in de Nederlandse samenleving is ex aequo. -----> aardrijkskunde boek
34.Tonic=koolzuurhoudende frisdrank.
Ik vind Tonic de lekkerste frisdrank die er is. -----> mijn vader zei het tegen mij
35.Xenofobie=vreemdelingenhaat.
Vroeger was er veel xenofobie tegenover bijvoorbeeld de indianen. -----> aardrijkskunde boek
36.Pantalon=nette lange broek.
Mijn vader draagt altijd een pantalon naar zijn werk, met een nette trui. -----> kledingsite
37.Apocrief= ongeloofwaardig.
Soms als je serieuze dingen met een lach zegt kom je apocrief over. -----> mijn oom zei dat ik apocrief over kwam
38.restitueren= terugbetalen.
Ik moet nog 4000 euro restitueren aan de bank. -----> economie boek
39.incognito= onder een schuilnaam
Meneer schmidt was incognito in het hotel. -----> film
40.geagiteerd= nerveus 
Tijdens de presentatie leek zij heel erg geagiteerd. -----> leesboek
41.Onconventioneel=niet door conventie vrijgevochten
Hij/zij is onconventioneel, want hij/zij denkt buiten de lijnen(bijv. Lady Gaga.)
Lady Gaga is onconventioneel, vooral met haar kleding. -----> intervieuw met lady gaga
42.Zwijmelen=dagdromerij, in extase zijn, raken(verliefd zijn).
Hij was aan het zwijmelen over het leukste meisje van de klas. -----> leesboek
43.terracotta=roodbruine kleisoort.
terracotta vindt je diep in de zee met andere soorten klei. -----> aardrijkskunde boek 
45.Kynologie=kennis over honden.
Dierenartsen moeten kynologie hebben, maar ook kennis over bijvoorbeeld katten en konijnen. -----> tijdschrift over dieren
46.Cariës=gaatjes(in je tanden)/tand bederf.
Als je cariës hebt moet je naar de tandarts om het te laten vullen. -----> folder bij de tandarts
47.Liguster= heerser van de olijffamilie. Struik of boom. 
Zonder de liguster hadden wij nu geen leider voor de olijven. -----> artikel over olijven
48.Skiff=wedstrijdroeiboot voor een persoon.
Dit weekend is er een wedstrijd met roeiboten, ik heb net een nieuwe skiff gekocht. -----> aardrijkskunde boek
49.Querulant=iemand die vaak ruzie zoekt of maakt.
Er is altijd wel een querulant in de klas die met alles en iedereen ruzie maakt. -----> leesboek
50.Magarijn=een boven natuurlijk wezen dat jaagt op andere boven natuurlijke wezens.(bijv. weerwolven en vampieren.)
Magarijnen bestaan alleen in boeken als harry potter. -----> Mijn broertje zei het tegen mij en het deed me denken aan harry potter.
51.Toorn=woede
Ik uit mijn toorn nooit in het openbaar  -----> leesboek                                      52.co-existentie=het gelijktijdige samen bestaan: vreedzaam.
De co-ecistentie moet verbeterd worden. -----> een site over maatschappijleer
53.Woelwater=druk persoon.
Ik ben volgens mijn docent een woelwater, zij vind dat ik wat rustiger moet zijn. -----> zo noemde een docent me een keer en ik wou weten wat het was.
54.Slijk=doorweekte klei/veen achtige grond.
Slijk kwam vooral veel voor in het pleistoceen. -----> aardrijkskunde boek
55.Wichelroede=een vorkvormige tak waaraan magische krachten 
worden toegeschreven.
Ik zou heel graag een wichelroede willen hebben, dan zou ik magische krachten hebben. -----> sprookjesboek
56.Race kak=diarree.
Als je race kak hebt moet je veel water drinken anders droog je uit. -----> Ik hoorde een oude man het op tv zeggen en het klonk grappig.
57.kotter=visboot.
Er varen veel kotters aan de kust, want daar zijn veel vissen. -----> aardrijkskunde boek
58.Frequentie=(1e)geluidsgolf(2e)iets vaak doen(3e)getal dat aangeeft hoe vaak iets voorkomt.
Bij wiskunde gebruik je frequentie bij hoe vaak iets voorkomt, bijvoorbeeld het aantal appels. -----> wiskunde boek
59.Appreciatie=waardering.
Uw medewerking word zeer geapprecieerd. -----> Geschiedenis toets
60.Transmissie=verbinding.
De tansmissie tussen Nederland en Marokko is slecht. -----> nieuws
61.Tetanus=infectie ziekte die gepaard gaat met –kramp en 
spierverstijving.
Tetanus is een ziekte die je spieren aantast en gepaard gaat met krampen. -----> site over ziektes
62.Metier=beroep/vak
Ik zou als metier graag advocaat willen doen. -----> Frans opdracht
63.Kloek=overbezorgd zijn.
Mijn moeder is soms te kloek als ik te laat thuis kom. -----> Leestekst
64.Relaas=verslag, verhaal.
Wij moeten een relaas maken over de film en dat inleveren bij de docent voor een cijfer. -----> reclame
65.Kanis=mond, bek, gezicht en kop.
Een ander woord voor mond, bek, gezicht en kop is Kanis -----> Biologie boek
66.Precambrium=het oudste geologische tijdperk.
In het precambrium leefden nog geen mensen en bestond de aarde net.    -----> Aardrijkskunde boek 
67.Incapabel=ongeschikt. 
U bent incapabel voor dit beroep, omdat u niet genoeg ervaring heeft.       -----> economie boek
68.Spiritualiën=alcoholische/hele sterke drank.
Spiritualiën zijn verboden voor kinderen onder de 18 jaar -----> Artikel over alcohol
69.Delgen=te niet doen.(bijv. je leert heel goed en dan vergeet je het en dan is al die moeite voor niks.)
Na een toets denk ik meestal dat ik gedelgd heb -----> geschiedenis boek
70.Remming=geestkracht die beklemmend op iemand werkt.
Sommige mensen geloven in remming maar de meesten niet, omdat ze ook niet geloven dat geesten bestaan. -----> verhaal over geesten.
71. Aspecten= kanten waarvanuit iets beschoud wordt.
Alle aspecten wijzen erop dat de vrouw vermoord is. -----> nieuws
                                                                                    

Periode 3 - Verwerkingsopdracht woordenschatschrift

Verwerkingsopdracht woordenschat schrift:

Verhaal


U heeft allemaal wel gehoord over de vrouw die suïcide heeft gepleegd nadat ze erachter kwam dat haar man in een polygamie zat. Hij had niet alleen haar als vrouw maar hij had er nog 2. Haar man was heel erg goed in zeefdrukken maken. Maar heeft de vrouw wel echt zelfmoord gepleegd of is ze vermoord?! De vrouw was een hindoeïstische vrouw en geloofde in het Polytheïsme, haar man is een Rabbi op een joodse basisschool. De vrouw werd in de keuken gevonden met een half leeg flesje tonic. De vrouw geloofden dat magarijnen bestaan, maar haar man haatte dat, zou dat iets te maken kunnen hebben met de ‘’zelfmoord’’? Mijn baas heeft mij gevraagd om hier een relaas over te maken. Dat wilde ik natuurlijk heel graag, hartstikke leuk. Maar ik doe het niet alleen omdat het leuk is, het mysterie moet opgelost worden! Uit onderzoek blijkt dat de vrouw incapabel was . Misschien was ze wel heel erg onzeker over zichzelf en heeft ze daarom zelfmoord gepleegd. Haar ouders waren altijd al heel erg kloek over haar als ze te laat thuis kwam. Haar beste vriendin had tetanus en is daaraan overleden, zou het kunnen dat ze zich zo rot voelde dat haar beste vriendin er niet meer was dat ze zelfmoord heeft gepleegd? Op die vragen zullen we waarschijnlijk nooit antwoord krijgen, tenzij we erachter komen dat iemand haar vermoord heeft. De dagen voor de dood van de vrouw was ze nog gezien op een kotter, samen met een andere vriendin van haar. Ze vertelde me dat ze race kak had. Er zijn nu zoveel aspecten die erop wijzen dat ze geen zelfmoord heeft gepleegd. In het huis vond de politie een aantal blokken slijk, waar dat vandaan zou komen weet nog niemand. De vrouw was ook wel een querulant, ze zocht altijd ruzie. De vrouw was gek op aardrijkskunde en had daarom ook een kast vol met terracotta . het kan ook zo zijn dat er sprake was van xenofobie. En dat ze gewoon door een x-aantal mensen is vermoord. De vrouw had ook last van tuberculose, misschien is ze plots overleden. De vrouw at altijd quorn die haar man voor haar kocht, misschien heeft ie haar wel vergiftigd. Dat zijn allemaal vragen waar we later antwoord op zullen krijgen in ons verdere onderzoek bedankt voor het lezen en verspreid het vooral !!! 

Periode 3 - Debat reflectie (en formulieren)

Debat Reflectie: 

Groep: Youssra Hassouna, Laura Karamowa, Tasneem Taha en Karima Azzafzafi

Wij vonden het best wel een leuke opdracht, maar we hadden het leuker gevonden als we het gewoon in de klas mochten opvoeren en niet op film, omdat dat dat heel veel werk kost. De samenwerking verliep wel goed, want iedereen deed gewoon mee alleen we hadden niet goed genoeg gepland, maar dat lang niet aan de samenwerking maar aan onszelf. We hebben alles samen gemaakt, misschien hebben we daardoor wel veel tijd verloren, maar we vonden dat beter zodat er later geen discussies zouden komen over dat iemand iets fout heeft gedaan. De volgenden keer gaan we het beter plannen. 


Groep 1
Formulier debat Dit formulier vul je voor ieder debat in. Als je klas 7 stamgroepen heeft, heb je aan het einde van de periode dus 6 van deze formulieren. Deze formulieren komen in je portfolio.
Te beoordelen stamgroep:  Beyza, Dudane, Gökhan en Tayip
 Onderwerp: Zuid- Afrika
 Stelling: De Europes Unie moet meer geld  uitgeven aan Zuid-Afrika 
Welke argumenten worden er in de opzetbeurt genoemd?
Voor: Er gaat heel veel geld naar Griekenland, en hun doen er niks mee, het geld kan beter naar Zuid-Afrika. Daar kunnen ze bijvoorbeeld medicijnen mee kopen, omdat het heel erg nodig is!
 Tegen:  Nederland doet al heel erg veel voor Zuid-Afrika, en als Nederland meer geld gaat sturen gaat de economie omlaag. En we weten niet wat Zuid-Afrika met het geld gaat doen, misschien steken ze het wel in hun eigen zak.
Welke argumenten worden er in de reactiebeurt genoemd?
Voor: Het gaat zeer slecht met Zuid- Afrika. Er gaan heel veel mensen dood en er gaan heel veel mensen niet naar school.  Veel kinderen gaan niet naar school en weten daarom ook niet hoe ze later geld moeten verdienen en hoe ze met geld om moeten gaan. Heel veel mensen wonen n krottenwijken. En mensen gaan dood doordat er geen medicijnen zijn.
 Tegen:  -
Wat vinden jullie van dit onderwerp? Onderbouw je standpunt met argumenten.:
Wij vonden het wel een goede stelling, maar er kon veel meer verteld worden, want dezelfde argumenten kwamen wel steeds terug. Het werd steeds herhaald.
 Geef per debat lid een tip en een top:
Naam:  Durdane
Tip:  Probeer langzamer te praten
Top: ze spraak luid en duidelijk
Naam: Beyza
Tip: Praat wat harder
Top: ze probeerde het zo overtuigend mogelijk te laten overkomen, met handgebaren etc.
Naam: Gökhan
Tip: Herhaalde veel dingen
Top: Bewoog veel en maakte gebaren, en hij praat overtuigend

Groep 2
Formulier debat Dit formulier vul je voor ieder debat in. Als je klas 7 stamgroepen heeft, heb je aan het einde van de periode dus 6 van deze formulieren. Deze formulieren komen in je portfolio.
Te beoordelen stamgroep:   Damla, Assia, Berkkan, Mehmet
 Onderwerp:  Middelbare scholen
Stelling:  Op middelbare scholen moeten leerlingen kunnen beslissen wanneer ze wel of niet uitleg volgen.
Welke argumenten worden er in de opzetbeurt genoemd?
Voor: -
Tegen:  -
Welke argumenten worden er in de reactiebeurt genoemd?
Voor:  Het is belangrijk om lessen te volgen wanneer je dat wil , want mensen moeten goed uitleg krijgen en zich goed kunnen concentreren. En je weet zelf wanneer je naar uitleg gaat luisteren en je je gaat concentreren.
Tegen:  Zin hebben en geen zin hebben in les bestaat niet. Door lessen niet op tijd te volgen raak je achter en is het moeilijk om je examen te halen.
Wat vinden jullie van dit onderwerp? Onderbouw je standpunt met argumenten.:
Wij vinden het wel een goed onderwerp. Want er word vooral veel gepraat over dit onderwerp tussen leerlingen. En er zijn veel voor en nadelen.  Dus er kan veel gediscussieerd worden
Geef per debat lid een tip en een top:
Naam:   Damla                 
Tip:  ze moet naar de camera kijken
Top:  Goed en duidelijk gesproken
Naam:  Assia
Tip:  Stond met haar rug naar de camera
Top: Ze sprak duidelijk, en uit haar hoofd
Naam:  Berkkan              
Tip:  Moet ook naar de camera kijken
Top: Hij heeft duidelijk en overtuigend zijn argumenten verteld
Naam:  Mehmet             
Tip: Moet minder voorlezen, minder met monotoon praten
Top:  Zijn stem was luid en duidelijk
Groep 3
Formulier debat Dit formulier vul je voor ieder debat in. Als je klas 7 stamgroepen heeft, heb je aan het einde van de periode dus 6 van deze formulieren. Deze formulieren komen in je portfolio.
Te beoordelen stamgroep:  Oumaima, Aya, Dana
Onderwerp: Stelling: Uniforms op scholen moeten afgeschaft worden.
Welke argumenten worden er in de opzetbeurt genoemd?
Voor: Ja, want men kan niet meer dragen wat je zelf leuk vind en je word raar aangekeken op straat.
Tegen:  Nee, want de ongelijkheid zal minder te zien zijn. Kinderen worden niet meer gepest omdat ze bijvoorbeeld kleding van de wibra of zeeman kopen.
Welke argumenten worden er in de reactiebeurt genoemd?
Voor:
Jongeren besteden tegenwoordig veel aandacht aan kleding 50 procent van elke euro die jongeren uitgeven aan kleding opgaat. Tegenwoordig kan merkkleding absoluut niet ontbreken in je kledingkast. Om er tegenwoordig bij te horen moet je toch echt op z’n minst 1 van de grote merkennamen in je kast hebben liggen.
Tegen:  
Mode gaat een veel minder belangrijke rol spelen als het schooluniform heringevoerd wordt. Het is niet meer te zien wie zich met de mode bezighoudt en wie niet. En dus worden mensen er waarschijnlijk niet meer mee gepest als ze niet met de mode meegaan.  Ook is een schooluniform een goed middel tegen indringers. Het komt op onze school vaak voor dat er mensen rondlopen die hier helemaal niet op school zitten. De conciërges en leraren weten zelf niet meer wie er wel en niet op onze school thuishoort.
Wat vinden jullie van dit onderwerp? Onderbouw je standpunt met argumenten.:
Wij vinden het een goeie stelling, want wij hadden dezelfde stelling
Geef per debat lid een tip en een top:
Naam:  Dana
Tip:  Niet voorlezen
Top: Luid gesproken
Naam: Oumaima
Tip: Naar de camera kijken
Top: Luid en duidelijk gesproken
Naam: Aya
Tip: Niet voorlezen.
Top: Luid en duidelijk gesproken en naar de camera gekeken.
Groep 4
Formulier debat Dit formulier vul je voor ieder debat in. Als je klas 7 stamgroepen heeft, heb je aan het einde van de periode dus 6 van deze formulieren. Deze formulieren komen in je portfolio.
Te beoordelen stamgroep:  Fokke, Joon, Giannie, Jesse
Onderwerp: Mac Donalds
Stelling: de mc donalds moet afgeschaft worden
Welke argumenten worden er in de opzetbeurt genoemd?
Voor: mc donalds zou afgeschaft moeten worden vanwege meerdere dingen. Als eerste is het ongezond en verslavend, het is verslavend omdat het goedkoop is, en mensen kiezen eerder voor een dun burgertje van 1 euro, dan voor een goede burger, van voor iets meer. Er zijn ook meerdere onderzoeken gedaan of het eten van de mc zal gaan rotten, en na een jaar ziet een big mac menu er nog hetzelfde uit, op een paar scheurtjes na dan.
Tegen:  Als Mc Donalds nu zou worden afgeschaft zou dat grote gevolgen hebben voor de economie. Ten eerste zouden heel veel mensen hun baan verliezen. En er is wel gezond eten bijvoorbeeld de salades en Mc donalds zou niet een burger van een jaar oud nog in de schappen zetten. Daar bij zijn er ook Ronald Mc Donalds fondsen die geld inzamelen voor het goede doel en ze hebben eigen ziekenhuizen. En Mc Donalds is ook nog goedkoop waardoor je op veel momenten kan gaan eten en veel mensen vinden het ook nog lekker.
Welke argumenten worden er in de reactiebeurt genoemd?
Voor:  de mc donalds zal afgeschaft moeten worden, omdat het eten, nou eigenlijk noem ik het liever voedsel bordevol chemicaliën zit, en het onduidelijk is van wat men eet. Als mensen hun iets doen wat tegen hun geloof ingaat alleen maar omdat ze worden misleid door een internationaal bedrijf. Zouden ze in ieder geval gestraft moeten worden, wat tot nu toe nog niet is gedaan. En ze richten zich op de kinderen met hun reclames en de happy meal met speeltjes, wat ik een heel laag iets vindt om een gezin te lokken naar een fastfood restaurant. Ik hoop dat ik u hiermee heb weten te activeren, maar nu is nog als laatste mijn opponent
Tegen: 
Waarom is de discussies over het brood en eten daar in mc donald nodig? Er zijn sowieso ongezonde dingen die je neemt. Je gaat thuis soms lekker rustig een wafeltje nemen en ja wat denk je, die wafels verkloten na een half jaar of een jaar ook niet. Er zijn zoveel dingen die je in je leven gewoon
Wat vinden jullie van dit onderwerp? Onderbouw je standpunt met argumenten.:
Wij vinden het een goeie stelling, want  er worden wel heel veel nadelen en voordelen verteld. En het zet men ook aan het denken
Geef per debat lid een tip en een top:
Naam:  Fokke
Tip:  wij hebben geen tip
Top: Luid en duidelijk gesproken en had hele goede argumenten
Naam: Giannie
Tip: We hebben geen tip
Top: Luid en duidelijk gesproken
Naam: Joon
Tip: Mocht iets duidelijker
Top: naar de camera gekeken.
Naam: Jesse
Tip: Gebruikte soms moeilijke woorden
Top: Hee duidelijk en goed gesproken
Groep 5
Formulier debat Dit formulier vul je voor ieder debat in. Als je klas 7 stamgroepen heeft, heb je aan het einde van de periode dus 6 van deze formulieren. Deze formulieren komen in je portfolio.
Te beoordelen stamgroep:  Yasin, Furkan, Fatih en Ufuk
Onderwerp: Plastic zakjes
Stelling: Plastic zakjes moeten minder weggegeven worden in winkels
Welke argumenten worden er in de opzetbeurt genoemd?
Voor: omdat het vervuilend is voor het milieu en het veel geld kost en al het plastic komt toch op straat terecht.
Tegen:  De plastictassen zijn ook goed voor de economie, omdat als mensen geld uitgeven aan plastic tassen , gaat het geld naar de overheid etc. en dat is goed voor het milieu.
Welke argumenten worden er in de reactiebeurt genoemd?
Voor:   -
Tegen:  -
Wat vinden jullie van dit onderwerp? Onderbouw je standpunt met argumenten.:
Wij vinden het een goeie stelling, want  er worden wel heel veel nadelen en voordelen verteld.  En het is ook op een leuke manier verteld.
Geef per debat lid een tip en een top:
Naam:  Yasin
Tip:  Geen tip
Top: Luid en duidelijk gesproken en had hele goede argumenten
Naam: Furkan
Tip: Las voor vanuit zijn mobiel
Top: Wel luid en duidelijk gesproken
Naam:  Fatih
Tip: Het was duidelijk dat hij voorlas
Top: Maakte allemaal gebaren
Naam: Ufuk
Tip: Keek steeds weg

Top: Heel duidelijk gesproken